Millî Pul Sergileri

1963 – İstanbul’63 Milletlerarası Posta Pulu Sergisi

İlk Türk Posta Pulunun 100’üncü Yıldönümü sebebiyle 7 Eylül-15 Eylül 1963 tarihleri arasında tertip edilen filateli sergisidir. Sergi “Spor ve Sergi Sarayı”nda düzenlenmiştir. Sergiye yerli ve yabancı pek çok koleksiyon iştirak etmiştir. Sergide ayrıca İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ile Monaco Prensi Serenisim Altes III. Rainer’in şahsî koleksiyonları da yer almıştır. Sergi sebebiyle FIP (Fédération Internationale de Philatélie) Kongresi de İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Jüri Heyetinin Raporunda belirtildiği üzere; bütün büyük mükâfatlarla altın madalyalar, ittifakla verilmiştir. Tematik ve Gençlik mükâfatları, jürinin tümü tarafından değil, bu kısımların uzmanı olan jüri üyeleri tarafından tâyin edilmiştir. Literatür sınıfında, takdim edilen eserlerle etüdlerin çoğunun, önceki sergilerde takdim edilmiş ve mükâfat kazanmış olmasından ötürü, jüri bunlara İstanbul Sergisi için hususî bir diploma verilmesini uygun görmüştür. Madalyalar yeni ve milletlerarası bir sergide ilk defa olarak teşhir edilen eserlere verilmiştir. Sergide yer alan yüksek seviyeli dünyaca ünlü koleksiyonlar ise müsabaka dışı tutulmuştur.

Türkiye Filatelist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Orhan BRANDT Organizasyon Komitesi Başkanlığını üstlenirken, Yüksek Mühendis Tevfik KUYAŞ İkinci Başkan olarak görev almıştır.

İstanbul 63 Sergisinde;

• Çeşitli ülkelerin Posta İdareleri ve Müzelerinden resmî olarak iştirâk eden 69 koleksiyon,
  • Şeref Divanında teşhir edilen, dünyanın sayılı 38 koleksiyonu,
  • Şeref sınıfında teşhir edilen, dünyanın sayılı 7 koleksiyonu,
  • 30 Adet Türkiye ve Levant koleksiyonu,
  • 24 Adet Yakın Doğu,
  • 228 Adet Avrupa,
  • 21 Adet Afrika,
  • 22 Adet Asya,
  • 36 Adet Kuzey Amerika,
  • 11 Adet diğer memleketlere ait koleksiyonlar ile
  • 9 Adet Tematik,
  • 112 Adet Hayvanlar,
  • 10 Adet Çiçek,
  • 114 Adet diğer konular ve
  • 28 Adet uçak pulları koleksiyonu,
  • 3 Adedi yabancı olmak üzere, pul basan 6 matbaanın da katılımları ile toplam 665 adet büyük koleksiyon,
  • 87 Adet gençlik koleksiyonu ve
  • 76 adet literatür teşhir edilmiştir.

Müsabaka Jürisi

Şeref Başkanı

Lucien BERTHELOD (FIP Başkanı)

Orhan BRANDT (Türkiye Filatelist Kulüpleri Federasyonu Başkanı)