GSM Kartları

Turkcell Birinci Emisyon GSM Kartları

Ülkemizde kontörlü hat uygulaması ve kontör yükleme kartları dönemi, Türkiye’nin ilk GSM operatörü olan Turkcell tarafından 1999 yılında “Hazır Kart” ismiyle başlatılmıştır. “Hazır Kart”ın ilk kontör yükleme kartları ise “Kazı Konuş Kartı” ismiyle piyasaya sürülmüştür. Bu yazıda Turkcell’in ilk kontör yükleme kartı olan “Kazı Konuş Kartı” serisinin birinci emisyonu incelenmektedir.

Birinci emisyon kazı konuş kartları sert plastik üzerine 100, 250, 500, 750 ve 1000 kontör olarak hazırlanmıştır. Kartlar sırasıyla sarı, açık mavi, turuncu, mor ve yeşil renkte basılmıştır. Bu kartların son kullanma tarihleri arka yüzlerinde 31 Aralık 1999 ve 31 Aralık 2000 olarak belirtilmiştir. En çok basılan 100 kontör ve 250 kontörlük kartların farklı baskı tipleri bulunmaktadır. Aşağıda bu kartların farklı baskı tiplerine de yer verilmektedir. Bunlar tabii ki tesbit edip de koleksiyonumuza eklemiş olduklarımızdır. Bizim tesbit edemediğimiz farklı baskı tiplerinin de olduğunu düşünüyoruz.

Kazı Konuş Kartları 1. Emisyon (1999 ve 2000 / 5 Kart)

100 Kontör Kartlarda Görülen Baskı Tipi Farklılıkları

Yukarıda yer alan 4 farklı 100 kontör kartlarının #1 numaralı olanında Kazı Konuş Kartı yazısının fontu diğer 3 karta oranla daha kalındır ancak ebat olarak daha küçüktür. #2 ve #3 numaralı kartların sağ alt kısımdaki kart seri no kısmında yazılı rakamların fontları farklıdır. #4 numaralı kartın ise dolum şifresi ve kart seri no’sunun yazılı olduğu zemin diğer 3 karttan farklı olarak sarı renktedir. Diğer kartlarda alt zemin rengi beyazdır. Bu saydıklarımız en belirgin farklılıklardır. Bunun yanı sıra kartlardaki ton farklılıkları, alt zeminde yazılı rakamların fontlarının değişik olması diğer farklılıklar olarak göze çarpmaktadır. Yukarıdaki galeride yer alan #5 numaralı kartın ise belirgin farklılığı, arka yüzdedir. İlk 4 kartın arka yüzlerinde “Son kullanma tarihi” ibaresi yer aldığı hâlde #5 numaralı kartın arka yüzünde “Son kontör yükleme tarihi” denmektedir. Ayrıca ilk 4 kartta belirtilen tarih 31 Aralık 1999 iken, #5 numaralı kartta bu tarih 31 Aralık 2000’dir.

250 Kontör Kartlarda Görülen Baskı Tipi Farklılıkları

Yukarıda yer alan 2 farklı 250 kontör kartlarında belirgin renk farklılığı bulunmaktadır #2 numaralı kart açık mavi, #1 numaralı kart ise (taranmış resimde çok belirgin olmamakla birlikte) yeşil-mavidir. Ayrıca her iki kartın alt zemininde yer alan rakamların font farklılığı çok belirgindir. 250 kontör kartların aslında en belirgin farklılığı arka yüzlerinde ortaya çıkmaktadır. #1 numaralı kartın arka yüzünde yazılı olan “Son kullanma tarihi” ibaresi, #2 numaralı kartta “Son kontör yükleme tarihi” şeklinde yazılmıştır. Bu farklılığa ilişkin resimler ve inceleme bu yazının sonunda yer almaktadır.

500 Kontör Kartlarda Görülen Baskı Tipi Farklılıkları

Yukarıda yer alan kartların #1 no’lu olanında kart seri no’su üstteki yazıyla hemen hemen aynı hizada bitiyor olmasına karşılık, #2 nolu kartta “n” harfinin hizasında bitmektedir. 500 Kontör kartlarda görünen bu farklılık önemsiz bir baskı farklılığıdır. Bunun bir farklılık olarak görülmesi GSM kartları için uygun olmayabilir, ancak filateliden kalma alışkanlıkla ve ilk emisyon kartlar olması sebebiyle bu küçük baskı farklılığını göstermeden geçmek istemedik. Tabiî şunu tekrar belirtmemiz gerekir ki, burada yer verdiğimiz varyasyonlar bizim tesbit edebildiklerimizdir. Görmediğimiz daha bir çok farklılıkların olduğu muhakkaktır.

Arka Yüzlerde Görülen Baskı Tipi Farklılıkları

Yukarıda Birinci Emisyon Kazı Konuş Kartlarına ilişkin 3 farklı arka yüz yer almaktadır. #1 ve #2 numaralı kartlarda tarih farklılığı söz konusudur. ilkinin son kullanma tarihi 31 Aralık 1999 ikincisinin ise 31 Aralık 2000’dir. Koleksiyonumuzda bulunan kartlardan 100 kontör olanlarının ilk dördü 1999 yılı, beşincisi 2000 yılı, 250 kontörler 2000 yılı, 500 kontörler 1999 yılı, 750 kontör 2000 yılı, 1000 kontör ise 1999 yılı son kullanma tarihlidir.

#3 numaralı kart ise daha nadir olduğunu düşündüğümüz bir karttır. Bu kartlarda arka yüzde “Son kullanma tarihi” yerine “Son kontör yükleme tarihi” ifadesi yazılıdır. Bu tip bir yazı farklılığının tüm kartlara uygulanıp uygulanmadığı konusunda bir bilgimiz olmamakla birlikte sadece 31 Aralık 2000 tarihli kartlara uygulandığını düşünmekteyiz. Tahminimiz (aynı kartlar düzenli olarak farklı zaman dilimlerinde basıldığı için), son kullanma tarihi 1999 ve 2000 yılı olan kartların ilk baskılarının “Son kullanma tarihi” şeklinde hazırlandığı, 2000 yılının son baskılarının ise “Son kontör yükleme tarihi” şeklinde basıldığı yönündedir. Bizim rastladığımız ve sahip olduğumuz örnekler 100 ve 250 kontör kartlardadır. Koleksiyonumuzda yer alan 2 farklı 250 kontör kartın birinin arka yüzü #2, diğeri #3 şeklindedir. 100 Kontör kartlarda ise 4 kartın arka yüzü #1, bir adet kartın arka yüzü #3 şeklindedir.