Aycell

AyCell SİM Kartlar

Türkiye’nin dördüncü GSM operatörü olan Aycell 8 Ocak 2001 tarihinde kurulmuş ve 14 Aralık 2001 tarihinde ticarî hayatına başlamıştır. İşletme lisansı Türk Telekomünikasyon A.Ş.’ye ait olan Aycell, faaliyetlerini 505 erişim koduyla, GSM 1800 bandından gerçekleştirmiştir.[i] Mevcut teknik alt yapısını geliştirmek ve kapsama alanını genişletmek amacıyla Ericsson, Netaş ve Alcatel ile yaklaşık 400 milyon dolarlık yatırımlara imza atmıştır.[ii] 2004 Nisan ayında Aria ile birleşen Aycell, bu tarihten itibaren Avea ismiyle faaliyetine devam etmiştir. Yaklaşık 12 yıl faaliyetini sürdüren Avea, 2016 Ocak ayında TTNET ve Türk Telekom ile birlikte “Türk Telekom” markası altında birleşmiştir.[iii]

Bu başlık altında 2001 ve 2004 yılları arasında faaliyette bulunan Aycell’in SİM kartları incelenmektedir.

A – Birinci Emisyon SİM Kartlar

Birinci emisyonda iki farklı SİM kart basılmıştır. Yukarıdaki iki SİM kart arasındaki farklılık AyCell Logosundadır. #2 Numaralı SİM Kartın AyCell Logosunda yer alan “Çift Yıldızlı Hilâl”in altında gölge bulunmaktadır. #1 Numaralı kartta ise gölge yoktur. Bu özellik kartın hem ön yüzü hem de arka yüzü için geçerlidir.

İkinci belirgin farklılık, hilâlin şeklindedir. #1 Numaralı SİM kartta hilâl elips şeklindedir, #2 Numaralı SİM kartta hilâl daha ziyade daire şeklindedir. Bu bakımdan alttaki yıldızın konumu da değişmektedir. Soldaki #1 Numaralı resimlerde 5 köşeli yıldızın iki ucu görünmezken, #2 numaralı resimlerde yıldızın sağdaki iki ucu daha belirgindir.

Birinci Emisyon SİM kartlarda kullanılan çipler şunlardır:[iv]


B – İkinci Emisyon SİM Kartlar

Basına yansıyan haberlere göre, Nisan 2001’de, AyCell’in faturasız hatlarına ait SİM kartların isminin ‘Dolunay’ olması kararlaştırılır, bunun üzerine, Patent Enstitüsü’ne başvurulup isim tescili yaptırılır, ancak şirket yönetim kurulu kararı alınmadan yapılan bu değişiklik, sonradan bilinmeyen bir sebeble geri çekilir ve Dolunay isimden vazgeçilince 300 bin dolar harcanan 116 bin kart önce depoya kaldırılır. Ardından konu kamuoyuna yansıyınca Dolunay SİM kartlar piyasaya sürülür. [v] Bu ilginç olaya konu olan ve 2001 yılında piyasaya sürülen Dolunay SİM kart aşağıda yer almaktadır.

İkinci emisyon SİM kartlarda “Dolunay” ibaresi yer almaktadır. Dolunay SİM kartlarda rastlanan tek tip vardır.


C – Üçüncü Emisyon SİM Kartlar

AyCell 3’üncü Emisyon SİM kartlar, beyaz ve mavi zemin üzerinde ‘çift yıldızlı hilâl’ bulunan kartlardır. Bu emisyon SİM kartların çeşitli tipleri bulunmaktadır. Bazılarında çip farklılıkları, bazılarında kesim farklılıkları ve yazı karakter farklılıkları göze çarpmaktadır.

Yukarıda görülen iki SİM kartın belirgin farklılığı çiplerin kesim kısımlarındadır. #4 numaralı SİM kartta çiplerin iki adet kesim noktası vardır, ilki sağda ve ikincisi soldadır; #5 numaralı SİM kartta ise üç kesim noktası bulunmaktadır, kesim noktaları sol, yukarı ve aşağı kısımlardadır. Ayrıca #4 numaralı SİM Kartın soldaki kesim noktası 3 mm iken, #5 numaralı kartta kesim noktası 10 mm’dir.

Aşağıda yer alan #6 ve #7 numaralı SİM kartlarda, ön yüz üst kısımda yer alan “GSM 1800” yazı karakteri, #4 ve #5 numaralı SİM kartlardan farklıdır. #4 ve #5 numaralı SİM kartlarda yazı karakteri daha dijital ve büyüktür. #6, #7 ve #8 numaralı SİM kartlarda “GSM 1800” daha yumuşak hatlı ve küçüktür (#8 numaralı kart Colnect‘ten alıntıdır).

#6, #7 ve #8 Numaralı kartlar arasındaki farklılık aşağıda yakın plân görüleceği üzere SİM kart çiplerinin kesim noktalarındaki farklılıklardır.

Üçüncü emisyon SİM kartlarda kullanılan çipler aşağıdaki gibidir. #6, #7 ve #8 no’lu SİM kartlarda aynı tip çip kullanılmıştır.


D – Dördüncü Emisyon SİM Kartlar

4. Emisyon AyCell SİM kartlar geçiş dönemi kartlarıdır. Avea’nın bağlı ortaklığı olan AyCell ile Aria’nın 2004 yılında birleşmesinin ardından, 2004 yılında basılan SİM kartlarda her iki şirketin de logosu yer almaktadır. Aynı durum diğer GSM operatörü Aria’nın SİM kartlarında da görülmektedir. Aşağıda hem AyCell hem de Aria’nın geçiş dönemi SİM kartları yer almaktadır. Aria şirketine ait SİM kartlarda AyCell logosu yer aldığı için onu da bu başlık altında sergilemekte sakınca görmedik.

Bu yazıda incelediklerimizin haricinde başka farklılıkların da olduğuna eminiz, burada ele alınanlar bizim tesbit edebildiklerimizdir. SİM kartların biçimlerinde olduğu kadar çiplerde de önemli farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Koleksiyonumuzda AyCell’e ait SİM Kartlarında çipli kısım kopartılmamış üç örnek bulunmaktadır. Bunlar yukarıdaki 3. ve 4. Emisyon SİM kartları arasında gösterilen #4, #6 ve #9 numaralı kartlardır. AyCell ve Aria’nın geçiş dönemi kartlarında aynı tip çip kullanılmıştır. Aşağıdaki galeride, AyCell’e ait, bilinen SİM kart çipleri topluca yer almaktadır. (Çip resimleri için Colnect adlı web sitesinden yararlanılmıştır). Farklı tip kartlarda karşılaştığımız aynı tip çiplere yer verilmemiştir.

________________________________

Dipnotlar

[i] http://web.archive.org/web/20070705230503/http://www.basin.telekom.gov.tr/dergi/2003-2yazilar/aycell.htm (erişim tarihi: 07.04.2017); http://bigpara.hurriyet.com.tr/haberler/genel-haberler/aycell-e-neler-oluyor_ID415135/ (erişim tarihi: 07.04.2017)

[ii] http://web.archive.org/web/20021201092341/http://www.aycell.com.tr/aycell_hakkinda.htm (erişim tarihi: 07.04.2017)

[iii] http://kurumsal.turktelekom.com.tr/internet/web/destek/sss/Sayfalar/Paket-ve-Tarifeler.aspx (erişim tarihi: 07.04.2017)

[iv] Çip resimleri Colnect’ten alınmıştır. http://colnect.com/tr/phonecards/list/country/217-T%C3%BCrkiye/company/31286-AYCELL_SIM_KART/series/54796-Sim_Card (Erişim tarihi 07.04.2017)

[v] http://www.radikal.com.tr/ekonomi/aycell-kotu-yola-dustu-632675/ (Erişim tarihi 07.04.2017); http://www.radikal.com.tr/ekonomi/dolunay-depodan-cikariliyor-633504/  (Erişim tarihi 07.04.2017); http://bigpara.hurriyet.com.tr/haberler/genel-haberler/aycell-e-neler-oluyor_ID415135/ (Erişim tarihi 07.04.2017)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.