Europa Cept

1956-1959 Europa Pullarının Doğuşu

EUROPA PULLARININ DOĞUŞU

1956 – 1959 DÖNEMİ

Europa pulları, Avrupa ülkelerinin posta idareleri tarafından ortak bir tema üzerine basılan pullara verilen addır. İlk olarak 1952 yılında ortaya atılan bu fikir, Avrupa Kömür ve Çelik Birliği (ECSC) üyesi altı ülkenin (Belçika, Fransa, Batı Almanya, İtalya, Lüksemburg ve Hollanda) iştirakiyle 1956 yılında fiiliyata geçmiştir.

25 Mart 1957’de Roma Antlaşmasını da imzalayan bu altı ülkenin katılımıyla 15 Eylül 1956 tarihinde Europa pulları doğmuştur. Toplam 13 puldan meydana gelen ilk serinin ortak teması Fransız sanatkâr Daniel Gonzague tarafından dizayn edilen ve inşa halindeki Avrupa’yı ifade eden iskele resmidir. Tasarımı birbirinin tıpatıp aynı 13 pulun üzerinde yer alan iskele (kule) resmi, 6 katlı olup, ortak temaya katılan 6 ülkenin her birini temsil eden 6 harfli bir kelimeden meydana gelmektedir. Bu kelime pulların üzerinde de görüldüğü üzere EUROPA’dır.

16 Eylül 1957‘de tedavüle çıkan ikinci emisyon Europa pullarına İsviçre ile (müttefik ülkelerin kontrolündeki bir Alman bölgesi olan) ‘Saarland’ yer almaktadır. 1956’dan farklı olarak pulların tasarımı farklı ama tema ortaktır: ‘Barış ve Refah’. (8 ülke ve 17 puldan oluşmaktadır).

Hemen şunu da belirtelim 1957 senesi hariç, 1973 yılına değin pullarda ortak tasarım kullanılmıştır. 1974’den itibaren bu uygulama terk edilmiş ve ülkeler pulların dizaynı konusunda serbest hareket etmişlerdir. Fakat 2000 yılında milenyum sebebiyle bir kereye mahsus yine ortak tasarım tercih edilmiştir.

13 Eylül 1958’deki üçüncü emisyonda Hollandalı sanatçı André Van der Vossen tarafından dizayn edilen, ‘Europa’nın E harfi üzerinde uçan güvercin’ sembolü kullanılmış ve böylece ortak tasarıma tekrar geri dönülmüştür. İsviçre’nin Europa pullarından ayrıldığı 1958 yılının artık yeni bir katılımcısı vardır: Türkiye. (3. Emisyonda 8 ülke ve 17 pul yer almaktadır).

1959 Yazında İsviçre’nin Montrö şehrinde 23 Avrupa Ülkesinin posta idaresinin katıldığı Posta ve Telekomünikasyon İdareleri Avrupa Konferansı / conference europeen des administrations des postes et des telecommunications (CEPT) düzenlenmiş ve 1960 yılından itibaren Europa pulları artık Europa Cept pulları olarak anılmaya başlanmıştır.

19 Eylül 1959’da 4’üncü emisyon pullar tedavüle çıkmıştır. Türkiye ve Saarland’in katılmadığı 1959 yılında, İsviçre ve Avusturya’yı, başlangıçtan beri yer alan 6 ülkeyle beraber görüyoruz. Ortak tasarıma konu olan anahtar-halkalar sembolü Alman sanatçı Walter Brudi tarafından dizayn edilmiştir. Sembolde iç içe geçmiş 4 halka ve 4 kare bulunmaktadır. (8 ülke ve 15 puldan oluşmaktadır.)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.