Europa Cept

1960-1973 Europa Cept

CEPT DÖNEMİ

1960 – 1973

Europa Cept ibaresinin pullar üzerinde ilk kez yer aldığı döneme geliyoruz. 1959 yılındaki Posta ve Telekomünikasyon İdareleri Avrupa Konferansı (CEPT) ile birlikte, 1960 yılından itibaren europa pulları, europa cept şekline dönüşmüştür.

Dönemin pullarının üzerinde çeşitli motiflerle oluşturulmuş bir CEPT kelimesi yer almaktadır.

1960 yılının özelliği katılımcı ülke sayısındaki ani artıştır. 11 Avrupa ülkesinin (Danimarka, Finlandiya, Büyük-Britanya, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, Liechtenstein, Norveç, Portekiz, İspanya ve İsveç) ilk kez iştirak ettiği 5’inci emisyonda toplam 20 ülke ve 36 adet pul yer almaktadır. 1960 senesinin ortak sembolü Roma posta arabasının tekerleğidir. Sembolde her biri CEPT üyesi ülkeleri temsil eden 19 adet tekerlek parmaklığı bulunmaktadır. Grafik Finli sanatçı Pentti Rahikainen tarafından tasarlanmıştır.

Ortak tasarıma uymayan ülkelerden biri Avusturya diğeri de Liechtenstein’dır. Liechtenstein’ın cept pulları çok az sayıda (322.000 adet) basıldığı için spekülasyona sebep olmuş ve yüksek fiyatlardan alıcı bulmuştur. Çok nadir bir puldur.

1961 Yılına gelindiğinde, Kıbrıs (Güney) ve San Marino’nun Cept pullarına iştirak ettiğini görüyoruz. 1961 Yılının sembolü 19 adet güvercin motifinden meydana gelen ‘güvercin’ figürüdür. 1960 Senesinde olduğu gibi her bir güvercin CEPT’e üye olan ülke sayısını temsil etmektedir. Pulların tasarımı Hollandalı sanatçı Theo Kurpershoek tarafından gerçekleştirilmiştir. 1961 Emisyonuna 16 ülke toplam 34 pul ile iştirak etmiştir.

1962 Yılının ortak sembolü ’19 yapraklı ağaçtır. Monaco’nun ilk kez iştirak ettiği 1962 yılı tasarımını Lüksemburglu sanatçı Lex Weyer gerçekleştirmiştir. 18 ülke ve 39 pul yer almaktadır.

1963 Yılına ilişkin ortak sembol Norveçli tasarımcı Arne Holm tarafından hazırlanmıştır: Çapraz tasarımlı ve CEPT kakmalı birbirini kesen 4 U. 63 Emisyonunda 19 ülke ve 36 pul yer almaktadır.

Cept döneminin 5. yıldönümüne özel hazırlanmış bir emisyon ile karşılaşıyoruz 1964 yılında. Europa Cept pulları içerisinde belki de tasarımı en güzel olanı. Ortak sembol olarak ’22 taç yapraklı çiçek figürü kullanılmıştır. Taç yaprakların sayısı 1964 yılında CEPT’e dahil olan 22 üye ülkeyi temsil etmektedir. Tasarımı Fransız sanatkar Georges Bétemps tarafından yapılmıştır. 19 ülke ve 36 pul yer almaktadır.

1965 Yılının ortak sembolü ‘3 yapraklı bahar ağacıdır. Yapraklar, posta, telgraf ve telefon hizmetlerini temsil etmektedir. Pulların tasarımı İzlandalı sanatçı Hoerder Karlsson’a aittir. Koleksiyonda 19 ülke ve 36 pul yer almaktadır.

1966 Yılında yeni bir katılımcı karşımıza çıkıyor: Fransız Andora’sı. Tasarımının Alman Josef and Gregor Bender kardeşlerin yaptığı Sembolik bir ‘gemi’ figürü seçilmiştir. İşlenen tema ise sakin bir denizde sarsılmadan ilerleyen gemi misali, gelişim gösteren CEPT organizasyonudur. 19 Ülke ve 37 pul yer almaktadır.

1967 Yılının ortak sembolü Belçikalı sanatçı Oscar Bonnevalle tarafından tasarımlanan ‘dişli çarklar’dır. Çarkın her bir dişi CEPT üyesi olan 22 ülkeyi temsil etmektedir. 19 Ülke ve 37 pul yer almaktadır.

1968 Yılına ilişkin ortak sembol İsviçreli ressam Hans Schwarzenbach tarafından tasarlanmıştır: CEPT logolu anahtar. İşlenen tema ise Birleşik Avrupa’ya açılan kapıdır. 18 ülke ve 35 pul yer almaktadır.

“Posta ve Telekomünikasyon İdareleri Avrupa Konferansı”nın (CEPT) 10. yıldönümü sebebiyle geniş bir katılımın gerçekleştiği 1969 yılı emisyonunda iki yeni ülke görüyoruz: Vatikan ve Yugoslavya. Yugoslavya CEPT organizasyonunda yer alan ilk komünist bloku ülkesidir.
 
26 ülkenin 48 pul ile iştirak ettiği 1969 yılı için seçilen ortak sembol, İtalyan sanatçılar Luigi Gasbarra ve Georgio Belli tarafından tasarlanan, üzerlerinde EUROPA ve CEPT kelimelerinin yer aldığı ‘antik sütun resmi’dir.

1970 Yılına gelindiğinde, alınan karar gereği, ülkeler Cept bünyesinde tedavüle çıkardıkları pullardan bir tanesini ortak sembolün dışında hazırlayabileceklerdi; zira, sürekli aynı tip pulların basılması koleksiyonerler arasında rahatsızlığa yol açıyordu. Böyle bir karar alınmasına rağmen Yunanistan hariç diğer ülkeler mevcut yapıyı yani ortak sembol uygulama geleneğini bozmamışlardır.

Emisyonun ortak sembolü 24 iplikten meydana gelen dokuma desenli ‘güneş’ kompozisyonudur. 24 rakamı geçmiş yıl örneklerinde olduğu gibi CEPT üyesi ülkelerin sayısını temsil etmektedir. Pulların üzerinde yer alan güneş kompozisyonu İrlandalı sanatçı Louis Le Brocquy tarafından tasarlanmıştır. 19 ülke ve 42 pul yer almaktadır.

1971 Yılında benimsenen sembol ‘zincir’dir. Pullarda, Europa kelimesinde yer alan ‘o’ harfinin zincir şeklinde birbirine bağlanmış olduğunu görüyoruz. Ülkelerin birbirlerine olan bağını ifade etmektedir. Tasarımı İzlandalı sanatçı Helgi Haflidasson tarafından yapılmıştır. Malta’nın ilk kez katıldığı emisyonda, 21 ülke ve 44 pul yer almaktadır.

1972 Yılının ortak sembolü ‘Kutup Işıkları’ olarak da bilinen ‘Aurora Boraris’dir. Pulların tasarımı Finli sanatçı Paavo Huovinen tarafından yapılmıştır. Döneme ilişkin bilgileri vermeden evvel Aurora Boraris hakkında kısa bir malumat sunmakta fayda var: Aurora Boraris güneşteki fırtınalar sonucu meydana gelen manyetik patlamalar sonucunda özellikle kuzey yarımkürede geceleri net olarak görülebilen renkli ve hareket eden ışıklardır. Kaynağı elektromanyetik fırtınalar ve güneşten gelen radyasyon bulutlarının çarpışmasıdır.

http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=aurora&um=1&ie=UTF-8&ei=rMORScfRFpWn-ga6zbCJCw&sa=X&oi=image_result_group&resnum=1&ct=title http://tr.wikipedia.org/wiki/Aurora

 

Tekrar konumuza dönecek olursak, 22 ülkenin toplam 46 pulla yer aldığı 1972 yılının yeni katılımcısı İspanyol Andora’sıdır. Sadece 200.000 adet basılan Andora pulu, İspanyol koleksiyoncular tarafından spekülasyon amacıyla satın alınmış ve sayısı hızla tükenmiştir. Tabii bu durum 72 Andora cept fiyatının çok yüksek rakamlara ulaşmasına yol açmıştır.

Ortak sembolün kullanıldığı son yıl olan 1973‘e gelmiş bulunuyoruz.  Koç boynuzu (post-horn) olarak adlandırılan Posta Borazanını temsilen ‘üç ok’ kullanılmıştır. Üç okun manası CEPT’in üç temel işlevi olan posta, telefon ve telgraf hizmetleridir. Pulların dizaynı Norveçli sanatçı Leif Frimann Anisdahl tarafından tasarlanmıştır. 24 Ülkenin iştirak ettiği 73 emisyonunda toplam 50 pul yer almaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.