Diğer Koleksiyonlar

Kitap Ayracı Koleksiyonu

Kitap ayraçlarını toplamaya başladığım ilk yıllarda elimde fazlaca bir çeşit yoktu, zaten bulma imkanı da yoktu. Kitap ayraçları o dönemde büyük kitapevlerinin, okurlarına küçük birer hediye kabilinden verdikleri ürünlerdi. Henüz emekleme aşamasındaydı ve sanırım kitabevleri tarafından genellikle lüks olarak algılanıyordu. Fakat bu gün için durum çok farklı, eğer uzunca bir süre kitap ayracı toplamaya ara vermeseydim (2005’den bu yana pek topladığım söylenemez) elimde 10.000’e yakın kitap ayracı olabilirdi. Gerçi bu durum hane halkı tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Ama bilmiyorlar ki bir koleksiyoncu belirli dönemlerde koleksiyona ara vermiş olsa bile her zaman için potansiyel bir tehlikedir. Evi her an darmadağın edebilir, kolilerde saklı olanları bir anda ortaya çıkartıp evde bir kaos ortamı yaratabilir, daha da kötüsü her gün eklenen yeni numuneler ile bu kaos ortamını bir cehenneme çevirebilir. Bu gibi domestik meseleleri bir kenara bırakacak olursak, az önce de ifade ettiğim üzere bu gün için binlerce çeşit kitap ayracı var; arzu edildiği ve yeterli çaba sarfedildiği takdirde, bilhassa kitap fuarları takip edilmek suretiyle iyi bir koleksiyona sahip olmak sanırım mümkün.

Bir koleksiyonun en zor tarafı herkesçe bilindiği üzere sınıflandırmak yani koleksiyon ürünlerini kategorilerine göre tasnif etmek. Ancak bu takdirde ona koleksiyon adı verilebilir. Aksi durumda kaba bir yığından öteye geçemeyecektir.

İlk yıllarda elimde az bir miktar ayraç vardı -o dönem için sanırım 400’ün biraz üzerindeydi- ve bunları çorap kutularında saklamak rahatsızlık veriyordu. Tümünü bir albümde toplamak istedim ve tabii eldeki sınırlı sayıdaki ayracı  filateli sergi föylerinde albümleştirdim. Fakat bunların ancak 300 kadarını albüme yerleştirebildim çünkü föy sayısı yeterli değildi. Yöntem olarak ise şunu tercih ettim: eski fotoğraf albümlerini yaşı 30’un üzerinde olanlar bilirler. Bu albümler şimdikiler gibi sayfaları yapışkan ve üzeri şeffaf naylon kaplı değildi. Fotoğrafları albüme dizmek için köşebentler kullanılır ve fotoğrafın ebatına uygun gelecek şekilde bu köşebentler albüme tutturulduktan sonra fotoğraflar köşebentlerin küçük ceplerine yerleştirilirdi. Benim de izlediğim yöntem bu oldu. Elimde 100 kadar filateli sergi föyü vardı, ayraçları bu föylere bahsettiğim usul ile sabitledim sonra bunları her yerde satılan şeffaf A4 dosyasına yerleştirdim ardında da büro tipi 2 adet klasöre dizdim.

Asıl konuya yani ayraçları bu web sayfasına hangi usulde sergileyeceğime gelecek olursak: ilk olarak albümdeki föyleri tek tek tarayıp siteye ekleyeceğim. Albümdeki görünüm biraz basit bir tasnif gibi gelebilir. Ancak hak verirsiniz ki, 400 kadar ayracı (az olduğu için) kategorize etmek kolay değil. Şu anda ise elimde sanırım 1.500 kadar çeşit ayraç var. Her ne kadar hala yüzde 80 kadarı çorap kutularında duruyor olsa da, burada bunları yayınevlerine göre sergilemeye karar verdim. Aslında tematik olarak da (çocuk masalları, bilim kurgu, takvimli v.b.) sergilenebilirdi ama böyle bir tasnif için sayının hala yetersiz olduğunu düşünüyorum. Ya da ben cesaret edemiyorum. Belki sayı artınca düşünülebilir.

Özetle, ilk olarak albümde yer alanları sergileyeceğim, ardından yayınevlerine göre bir derleme yapacağım, tabii bunu yaparken albümde yer alanları da ekleyeceğim, bu bakımdan bazı ayraçlar mükerrer olacak. Bu bende hoşnutsuzluk oluştursa da, resimler tek tek çekileceği için ayraçların daha güzel görüneceğini düşündüğümde, bu hoşnutsuzluk kendi açımdan keyfe dönüşüyor.

Aslında şunu söylemeden edemeyeceğim, aşağıda yer alan albüm için çok ciddi emek harcandı, ayraçların görünümde simetri bozulmasın diye cetvelle milimetrik hesaplar yapılarak köşebentler föylere büyük bir titizlikle tutturuldu. 100 föyün hazırlanması tam olarak hatırlamıyorum ama sanırım 1 ayımı aldı. Aslında biraz da kendi emeğime duyduğum saygıdan ötürü albümü ayrıca sergilemeyi uygun gördüm (taramadan kaynaklı biçimsizlikler olabiliyor, diğer sayfaları izlerken resimlerdeki sağa sola kaymalar ve orantısızlıklar taramadan kaynaklıdır).

Umarım sayfaları hazırlarken aldığım keyfi, bu siteyi gezen koleksiyonseverlere  yaşatabilirim.

Ayrıca kitap ayraçlarını burada sergilemem konusunda beni cesaretlendiren sevgili koleksiyoner dostumuz Burcu’ya da buradan teşekkür etmek istiyorum. Kendisinin mükemmel ayraç koleksiyonu için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:
http://koleksiyonsu.blogspot.com/
ve
http://2.bp.blogspot.com/_dquxigKeEps/SY3hcA0SaHI/AAAAAAAABGI/gz2Qy0rz5wM/s1600-h/IMG_0002.jpg

3 thoughts on “Kitap Ayracı Koleksiyonu

  1. sayenizde kitap ayracı koleksiyonu yapıldığından haberim oldu. koleksiyonunuzu sergileme şekliniz çok güzel görünüyor. kanımca ayraç koleksiyonuna ağırlık vermelisiniz. Maşallah ve tebrikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.