11 Kasım 1957 – İstanbul II. Filatelik Sergisi Sürşarjlı Hatıra Pulu
11 Kasım 1957 – İstanbul II. Filatelik Sergisi Sürşarjlı Hatıra Pulu
İsfila nr.1940 – Pulko nr.1824 – Michel nr.1530 – Scott nr.1255 – Pulhan nr.1728
İsfila FDC nr.55
PTT’nin İstanbul Filatelik II. Sergisi (İFİS II) hatırasına tedavüle çıkardığı anma pulumuzdur. 11-18 Kasım tarihleri arasında yapılan Sergi, İstanbul Filatelist Kulübü tarafından organize edilmiştir. Anma pulu PTT’nin stoklarında bulunan ‘1952 Viyana Posta Serisi’nin 2 Lira değerindeki pulun sürşarjlanması suretiyle hazırlanmıştır.
Tirajı 500.000 adet olan pulun 69.468 adedi, bu pul için hazırlanan ilk gün özel posta damgası ile iptal edilmiştir. İlk gün damgası, serginin yapıldığı Beyoğlu İstiklâl Caddesindeki Amerikan Haberler Merkezi binasında kurulan posta şubesinde sergi süresince kullanılmıştır (Pulhan, 1973:433). PTT MOBYD Ankara Şubesinin hazırlamış olduğu ilk gün zarfında motif olarak sergi amblemi tercih edilmiştir. Pulla beraber sergi vinyetinin de yer aldığı 400 tirajlı Kamer zarfının baskısında, ön plânda resmedilen sürşarjlı sergi pulu, arka planda ise Galata Kulesi ile Süleymaniye Camisi yer almaktadır. Mengi zarfında İstanbul siluetinin pul şeklinde motiflendirildiği görülmektedir. İstanbul Filatelist Kulübü motif olarak alt zeminde zarf ebatınca İstanbul silüetini kullanmış, sol üste ise ‘1935 Kadınlar Kongresi serisinin 100 kuruş Atatürk pulunun resmine yer vermiştir. İstanbul Filatelist Kulübünün vinyetli ve vinyetsiz olarak hazırlandığı ilk gün zarflarının her iki örneği de yukarıdaki galeride yer almaktadır. H.G. rumuzu ile hazırlanan zarfta Sergiyi temsilen kullanıldığını düşündüğümüz büyük “S” harfi ve onun dairesel kısımlarının içinde yer alan 1957 Mimar Sinan pulu ile 1956 Truva serisine ait 20 kuruş pulun resimleri görülmektedir. İzmir Filatelist Kulübü geleneksel antetli zarfını kullanmıştır.
Serginin tertip edildiği İstanbul Amerikan Haberler Bürosunun hazırlamış olduğu zarfta yeşil renk baskılı İFİS II yazısı yer almaktadır. Ülkemizde pek çok salon ve sergi saraylarında filatelik sergiler tertip edilmiş olmasına karşın hiçbirinin kurumsal olarak zarf hazırlatmadığı düşünüldüğünde, İFİS II Sergisinin yapıldığı yerin idarecilerinin kurumsal kimlik altında ilk gün zarfı hazırlamış olmaları bizce anlamlıdır. Bu zarf, sergiye yönelik kurumsal bir saygı göstergesi olduğu kadar, aynı zamanda bir tanıtım aracıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde, mezkûr zarf kanımızca kurumsal tanıtıma verilen önemin bir göstergesidir.