Koleksiyonculuk

Amatör koleksiyonerlerin hazırladığı site ve bloglar

Bu başlık altında,  birikimlerini ve koleksiyonlarını internet ortamında paylaşan bizim gibi amatör koleksiyonerlerin hazırladıkları site ve blogların tanıtımını yapıp linklerini sunacağız. Sıralamayı yaparken önem sırası ya da kişisel beğeni gibi bir ölçüt gözetmedik, arama motorlarında karşımıza çıkan, severek beğenerek okuyup incelediğimiz blogları, tesbit ettiğimiz sırayla tanıtma yoluna gittik.

Blog ismi: koleksiyonsu

Koleksiyon türü: kitap ayracı, çay poşetleri, kolonyalı mendil, kalem, peçete, pokemon tasoları, deniz kabuğu, magnet, takı ve düğme koleksiyonu
Link: koleksiyonsu.blogspot.com/

Linke tıkladığınız vakit ilk olarak çok güzel bir kitap ayracı koleksiyonu ile karşılacaksınız. Birbirinden güzel ve estetik özelliği çok yüksek kitap ayraçlarına yer verilmiş koleksiyonda. Aslında kitap ayraçlarını hazırlayanlar bunun bir koleksiyon ürünü olduğunun sanki farkındalar. Öylesine güzel kitap ayraçları hazırlanmış ki, insan kullanmaya kıyamaz, bozulmaması için özenle bir kenara kaldırır. Özellikle takvimli olanlar çok ilgi çekici, 2008 yılına ait ve her ay için ayrı ayrı basılmış kitap ayraçlarından meydana geliyor. Yerli ve yabancı sanatçıların resimlerini içeren ve alışık olduğumuz diktörtgen kesimlerinden farklı olan ayraçlar da bu işin artık asıl amacından çıkıp koleksiyon niteliğine büründüğünün bir delili.

Blogda çay poşeti, kolonyalı mendil koleksiyonları da yer almakta. Blog yazarının Collection dergisinin 33’üncü sayısına yazı hazırladığını da belirtmek isteriz. http://koleksiyonsu.blogspot.com.tr/search?updated-max=2009-02-08T08:41:00-08:00&max-results=2&start=3&by-date=false


Blog ismi: matchboxed

Koleksiyon türü: matchbox otomobilleri
Link: http://matchboxed.blogspot.com/

Matchbox otomobillerini “yaşamak” isteyenler için muhteşem bir mekan.. Özenle hazırlanmış bir matchbox tarihi sunuyor.
Tarihi sürecin hem kronolojik hem de sosyolojik açıdan ele alındığı, matchbox koleksiyonun nasıl sergilenebileceğini ve bir matchbox koleksiyoncusunun hatıralarını yansıtan; tek bir satır bile atlamadan illaki okunası bir blog.

Blogun en önemli özelliklerinden biri de konuya son derece vakıf (ve kalemi çok güçlü) iki yazarının olması. İki yazarının dışında bloga katkı sağlayanların da sayıca fazla olduğunu belirtmek gerekir.


Blog ismi: penakoleksiyoncusu

Koleksiyon türü: pena ve baget
Link: http://penakoleksiyoncusu.blogspot.com/

Koleksiyonculuğun arşivcilik ruhunun bir sonucu olduğu kesin; seçilen obje de eğer gerçekten ilgi konusu dahilinde ise (burada belirleyici unsur müzik bilgisi ve ilgisi olmuş)  o koleksiyonun mükemmellik mertebesine ulaşması işten bile değil, tıpkı bu nadide koleksiyonda olduğu gibi.

Blog yazarı şöyle tanıtmış: “Türkiye’nin tek ve en geniş gitar penalarının sergilendiği sitemize hoşgeldiniz. Dünyanın en ünlü jazz, blues, rock ve heavy metal gruplarının konserlerinden toplanan bu nadide gitar penalarını sizler ile paylaşmaktan onur duyarız.”

Blog yazarı tevazu göstermiş. Türkiye’nin en kapsamlı pena koleksiyonu olması bir yana, bizce dünyanın da sayılı ve itibarlı pena koleksiyonlarından biri konumunda. Gerçekten de onur duyulacak bir profesyonellikle hazırlanmış. Bu koleksiyon, çeşitliliği, tasnifi ve sergisi ile görülmeye değer.


Blog ismi: koleksiyonlar.net

Koleksiyon türü: Para, antika, tesbih
Link: http://www.koleksiyonlar.net/

Linki tıkladığınızda son derece derli toplu kategorize edilmiş bir siteyle karşılaşacaksınız. Koleksiyon, koleksiyonculuk, filateli, pul koleksiyonu çeşitleri, madenî ve kâğıt para koleksiyonculuğu ile tesbih koleksiyonculuğu konularında, okuyucuyu yormayan kısa ve özlü açıklamalar yer almakta.


Blog ismi: Acemi Filatelist Ozan’ın Pul Defteri

Koleksiyon türü: filateli
Link: http://newbiephilatelist.blogspot.com/

Kendisini acemi olarak adlandırmasına aldanmamak lâzım, tevâzu gösteriyor. Dopdolu bir blog; samimi olmak gerekirse, internette filateli ile ilgili ne varsa Ozan’ın bloğunda tümü var. İnternette arama yapmaya pek gerek yok, Ozan’ın Pul Defterine bakmak yeterli gelecektir. Ama epey bir vakit ayırmanız gerekiyor. Bunun bir gönül işi olduğu açık, hiç bir maddî kaygı taşımaksızın, sarfedilen zaman ve emeğin en güzel örneklerinden birini sergiliyor Ozan arkadaşımızın bloğu. Blogda yer alan tüm yazılar, verilen linkler filateli bilgisi açısından çok faydalı; aslında bu bloğun en önemli özelliği, sürekliliğinin olması. Blog yazarlarının büyük bir çoğunluğu süreklilik konusuna dikkat etmezler, “Ozan’ın Pul Defteri” ise kendini takip ettiren bir yapıya sahip.


Blog ismi: Galatasaray Formaları

Koleksiyon türü: spor
Link: http://galatasarayformalari.blogspot.com/

Bu blog, koleksiyonun kendisinden daha güzel olmuş diyesimiz var ama böyle söylemek de koleksiyona söz söylemek gibi olacak.. 1985 yılından günümüze Galatasaray futbol takımının kullandığı formaları ve hatta formalara ilişkin etüt yazılarını okumak istiyorsanız hemen bakın deriz.
Blog sadece bununla kalmıyor:
– Geniş bir internet taraması ve yorumlar da yapılmak suretiyle gelecek sezon forma tahminleri köşesi
– UEFA Kupası finali forması
– Süper Kupa hatıra forması
– İsviçre alt kümede oynayan FC Galatasaray takımı formaları dahi var
tüm bunları blogda görebilirsiniz.

Çok eski formalar da bloğa eklenmiş. Koleksiyoner arkadaşımız 1985’den günümüze değin hemen hemen bütün formaları edinmiş. Peki ya eskiler? Kendisi yoksa resmi var. 1960’lı yıllara kadar inen güzel bir arşiv sunuyor bizlere. Koleksiyona harcanan emekten çok daha fazlası harcanarak oluşturulmuş bir blog.


Site ismi: diecastturk

Koleksiyon türü: diecast model otomobil koleksiyonu
Link: http://www.diecastturk.com/

İlk olarak “Kişisel Diecast Model Otomobil Koleksiyon Blog’u” olarak http://blog.diecastturk.com/ adresinde kurulan blog bu gün için dünyanın sayılı diecast model otomobil sitelerinden biri olmuştur. Kişisel bir blog olarak sunulduğu günlerde dahi fevkalâde olan site şu anda model arabalar ile ilgili ulaşılabilecek en iyi kaynak konumunda.


 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.